Share Button

helena_150x209Ja, jag ställer upp i valet i år igen.

Som deltidsanställd partisekreterare har jag varit mycket involverad i andras kampanjer och det kan hända att jag upplevs lite anonym som kandidat i år. Men det handlar om att finnas där och lyfta upp andra – något som lätt upptar ens tid, fast i positiv bemärkelse då det är underbara kandidater jag arbetar med. I det stora hela är det ju ändå vi som tillsammans ska arbeta för ett bättre samhälle. Några av oss kommer att göra det mera synligt än andra. Vilka det blir avgörs på söndag – men alla i detta arbete är lika viktiga.

Ni kanske har sett mig kampanja tillsammans med ett gäng glada och positiva människor. Vi har haft många intressanta diskussioner och roligt under hela kampanjen både inom kandidatgruppen och med andra personer som sitter på den fina rättigheten att vara med och välja hur vi vill bygga framtiden.

Under kampanjen har flera frågat varför jag ställer upp som kandidat och en del har accepterat mitt svar om att jag är samhällsvetare och ser att det finns saker som vi kan göra för att människorna ska få det bättre – det här är ett sätt att använda min utbildning och arbetserfarenhet. Andra ruskar på huvudet och säger något mer eller mindre väl valt ord om politiker.

För min del är det viktigt att människor ska få jobba med det som de tycker om och mår bra av. Det är så vi får bättre resultat på alla arbetsplatser. Att vara politiker är inget undantag. Kort och gott: mår personalen bra – ger det utrymme för kreativitet och nytänkande och företaget drivs framåt på ett hållbart sätt. Observera att jag med hållbart inte nödvändigtvis menar en ekonomisk tillväxt.

Det är här vi skiljer oss åt vänster från högern, det är också här som diskussionen löper parallellt – vissa ser det och andra inte.

Ett parti på Åland talar om att säkra tryggheten och rättssäkerheten för människorna – att sätta människorna först. Utgå från människan. Igen: mår människorna bra mår samhället bra. Övriga åländska partier pratar om förändringar ska ske för att det är ekonomiskt lönsamt och att det är så vi ska bygga Åland. Synen på tillväxt handlar här om ekonomiska aspekter – säkert också viktigt, men i min värld aldrig tillräckligt.

Ett samhälle ska inte drivas som ett företag där vinsten mäts i euro. Ett samhälle ska drivas som ett samhälle med täta nät som fångar upp så att alla får vara med på sina villkor och där vinsten är att människorna mår bra. Mår människorna bra – mår företagen bra. Vi får inte glömma att även företagare är människor först.

Jag har alltid kämpat för människan i första hand och har i detta avseende svårt att byta perspektiv. Mina tio år som vägledare på ams handlade om att hitta lösningar för enskilda individer. Jag måste säga att det är svårslaget att se när en person som gett upp trots allt lyckas hitta en lösning som får morgondagen att kännas både lockande och spännande. Människor som längtar efter morgondagen får ett positivt och naturligt driv för sig själv, sin omgivning och samhället. Det här är varför nedskärningar som slår hårt mot människorna inte fungerar. Sådana nedskärningar blir på bekostnad av både framtidstro och optimism. Och hur vi än vänder och vrider på det så går det inte att bromsa sig ur en uppförsbacke.

 

Helena Flöjt-Josefsson (S)

Share Button

1 kommentar

  1. Bra skrivet:)! Delar din syn! Lycka till i valet!